Oliebollen (Hollanda)
Tüm Hollanda’da popüler ve biraz ‘Donut’a benziyor. Mayalı hamurdan yapılıyor, içinde elma ve kuru üzüm yer alıyor. (0.85 Euro, 270 kalori)
Mal:250gr.un
1yumurta
12gr.yasmaya
1 1/4 su bardagi sut
50gr.kus uzumu
50gr.sari uzum
Dilerseniz 1/2 rendelenmis elma
Kizartmak icin sivi yag.
Hamur malzemelerini karistirma kabina koyup civik hamur yapin.siviyagi tavaya koyup isitin .hamurlari yemek kasigi yardimiyla kasik kasik yaga koyup kisik ateste kizartin.yagin atesi yuksek olursa hamurun ici pismez kagit havlu sarili tabaga cikarip soguduktan sonra pudra sekeri serpip servis edin.afiyet olsun.
Bu tatli hollandaya ayit bir tarif. Yilbasi yaklastigi zaman heryerde taze kizartip satarlar. Tam olarak türkceye cevirdigim zaman ismi yagtoplari oluyor, ama bu hic istah acici bir isim olmadigi icin ben üzümlü toplar adini verdim. Benim cok sevdigim bir tatlidir. Ama bu aylarda bu tatliyi bulmaniz cok zordur.
Oliebollen (Üzümlü Toplar)
Malzemeler:
· 250 gr. Un
· 1 cay kasigi tuz
· ½ yumurta
· 12 gr. Yasmaya
· 1 ¼ su bardagi süt
· 50 gr. Kusüzümü
· 50 gr. Sari üzüm
· Dilerseniz ½ rendelenmis elma
· Siviyag
Yapilisi:
Unu ve tuzu bir kaba alip karistirin. Ortasini havuz seklinde acin. Ortasina yumurtayi kirin. Mayayi ilik sütte eritin. Onuda ilave edip yogurun. Civik bir hamur olmasi gerekiyor. En son üzümleri ve elma rendesini ilave edip tekrar yogurun. Hamurunuzu iyice sarin ve yaklasik bir saat mayalanmasini bekleyin.
Iki yagli yemek kasigi yardimiyla hamurdan toplar yapip kizgin yagda kizartin. Üzerlerine pudra sekeri döküp servis yapin. Yaklasik 20 adet cikiyor.
Not: Ocaginizin altini cok yüksek ateste acmayin yoksa toplarin icleri pismiyor.
u
uOliebollen (Üzümlü Toplar)
Malzemeler:
· 250 gr. Un
· 1 cay kasigi tuz
· ½ yumurta
· 12 gr. Yasmaya
· 1 ¼ su bardagi süt
· 50 gr. Kusüzümü
· 50 gr. Sari üzüm
· Dilerseniz ½ rendelenmis elma
· Siviyag
Yapilisi:
Unu ve tuzu bir kaba alip karistirin. Ortasini havuz seklinde acin. Ortasina yumurtayi kirin. Mayayi ilik sütte eritin. Onuda ilave edip yogurun. Civik bir hamur olmasi gerekiyor. En son üzümleri ve elma rendesini ilave edip tekrar yogurun. Hamurunuzu iyice sarin ve yaklasik bir saat mayalanmasini bekleyin.
Iki yagli yemek kasigi yardimiyla hamurdan toplar yapip kizgin yagda kizartin. Üzerlerine pudra sekeri döküp servis yapin. Yaklasik 20 adet cikiyor.
Not: Ocaginizin altini cok yüksek ateste acmayin yoksa toplarin icleri pismiyor.
|
HOLLANDADA SADECE NOEL VE YILBASI YAKLASTIGI ZAMAN YAPILIR VE SATILIR, YANI SIMDI.UZUMLU HAMUR TATLISI DIYEBILIRIZ ASLINDA. BENIM YINE HAYRANLIKLA YAPIP YEDIGIM, HER CARSIYA GITTIGIMDE MUTLAKA ALIP YEDIGIM BIT HAMUR TATLISI. BIZIM LOKMA TATLIMIZA BENZER HEM YAPILISI HEMDE TADI AMA FARKIDA VAR TABIKI. EN IYISI BEN TARIFI VERIM, SIDDETLE YAPMANIZI TAVSIYE EDERIM.
ASAMALARI RESIMLEYEMEDIM CUNKU HAMURUN KIVAMI BIRAZ YAPISKAN, VEDE YAGDA KIZARTTIGIM ICIN MAKINEYI ELIME ALAMADIM.
AYRICA BU TARIFI YINE SEVGILI SUSAMCOREKOTU ABLAMA YOLLUYORUM...
MALZEMELER :
125 GRAM KURU UZUM
1 PAKETE YAKIN YAS MAYA
400 ML ILIK SUT
YARIM KILO UN
FISKE TUZ
2 KASIK TOZSEKER
1 YUMURTA
UZERINE :
BOL PUDRA SEKERI
YAPILISI :
UZUMLERI YIKA VE SUYUNU SUZ. UNU VE TUZU KABA AL, ORTASINI HAVUZ SEKLINDE AC, MAYAYI BIRAZ ILIK SUT ILE ERIT. YUMURTAYI VE KALAN SUTU ILAVE ET HAMURU YOGUR. SON OLARAK UZUMLERI ICINE KAT VE KARISTIR. HAMURU MAYALANMAYA BIRAK. HAMUR MAYALANINCA TENCEREYE BOL YAG KOY VE KIZDIR. BOL DERKEN IKI LITRE KADAR OLSUN CUNKU KIZARTMA GIBI YAPILACAK. HER SEFERINDE KIZGIN YAGA BATIRILMIS IKI KASIK YARDIMI ILE HAMURDAN TOP SEKLINDE PARCALAR ALIP YAGIN ICINE AT VE KIZART. PISEN HAMURLARI BOL KAGIT HAVLU UZERINE AL. SICAK VEYA ILIK OLARAK YENMESINI TAVSIYE EDERIM, SOGUKTA YENIR TABIKI, AMA YERKEN UZERINE BOLCA PUDRA SEKERI SERP.
u u u
tuz mu ekliyoruz şeker mi hala anlamadım
YanıtlaSil